Geceleri diş gıcırdatma nadir değildir ve milyonlarca insanı etkiler. Bruksizm olarak adlandırılan hastalıkta çene ve dişlere yüksek kuvvetler etki eder. Sonuçlar kalıcı ve ilerleyici diş hasarı, çene yanlış hizalamaları, çene eklemi ağrısı ve kronik gerginlik olabilir.
Gece çıtırtılarının ilk bakışta fark edilmesi alışılmadık bir durum değildir. Bruksizm genellikle aşırı gelişmiş çiğneme kasları ile ilişkilidir. Bu, çene hattının sert ve köşeli görünmesini sağlayarak yüze acımasız bir ifade verir.
Kısa ve ayakta tedavi sırasında, büyük çiğneme kasına kas gevşetici botulinum toksini enjekte edilir. Bu, işlevini fark edilir şekilde kısıtlamadan kasın kalıcı gevşemesini sağlamamıza izin verir. Normal bir şekilde çiğnemeye devam edebilirsiniz, ancak özellikle uyku sırasında önemli bir rahatlama yaşayabilirsiniz.
Botoks tedavisinin olumlu bir yan etkisi de sertleşen çene bölgesinin uyum sağlamasıdır. Aşırı gelişmiş çiğneme kasları geriler, yüzün alt yarısı daha yumuşak ve uyumlu görünür.
Diş gıcırdatma için uygulanan botoks yüz inceltmede kullanılan kozmetik bir etkiye de sahiptir. Yüz konturu, aşırı aktif olan masseter kasının sürekli gevşemesi ile daralır. Yüz daha uyumlu görünür, genç “V-şekli” daha belirgin bir şekilde ön plana çıkar.
Yüz inceltme veya Çene Botoksu olarak da bilinen tedavi, tamamen estetik amaçlar için bağımsız bir terapi olarak da mevcuttur. Prosedür, diş gıcırdatma için tıbbi uygulamadan sadece biraz farklıdır. Rahatlamak için doğrudan masseter kasına enjekte edilir. Estetik tercihlere bağlı olarak enjeksiyon noktalarının dozu ve konumu biraz değişebilir.
diş gıcırdatma için botoksunun 3 adımı
diş gıcırdatma için botoksu nedir?
diş gıcırdatma için botoksunun faydaları
diş gıcırdatma için botoksun etken maddeleri
diş gıcırdatma için botoksunun uygulama alanları
diş gıcırdatma için botoksu SSS
1.Temizleme
Uygulama yapmadan önce ciltte bir makyaj varsa temizlenir ve tedavi alanı alkolle temizlenerek hasta hazırlanır. Böylece uygulama yapılacak alanlar daha net bir şekilde belirlenir. Hastanın ağrı eşiği düşükse tedavi bölgesine uyuşturucu krem de uygulanabilir.
2. Aktif bileşen salınımı
Sağlayıcı, tedavi alanındaki enjeksiyon bölgelerini işaretler ve her noktaya mezobotoks bileşeninin enjekte eder. Enjeksiyonlar minimum ağrıya neden olur ve sadece birkaç dakika sürer.
3. Son aşama
Minik delinme noktaları özel bir laminasyon kremi ile kapatılır ve çevre kirliliğinden korunur. Botulinum toksin tedavisinin sonuçlarını takip etmek ve kalıcılığını artırmak için yıl içinde 2 defa kontrol seansı yapılır.
Geleneksel tedavilerin aksine botoks, diş gıcırdatma sorununu doğrudan nedene göre tedavi etmeye çalışır. Amaç, masseter kasını tamamen felç etmek değil, sadece aşırı aktivitesini azaltmaktır. Çiğneme ve yüz ifadelerindeki önemli rolleri korunmalıdır. Alın veya kaş çatma çizgilerinin aksine, Botoks Masseter yanlışlıkla aşırı dozda alındığında ciddi sonuçlar doğurabilir.
Ancak başarılı bir terapi ile konuşma, çiğneme veya gülmede herhangi bir bozulma olmaz. Kas hala istemli hareket için yeterince güçlüdür, ancak gece diş gıcırdatmasına yol açan istemsiz uyaranlar için değil. Yine de bir kez daha vurgulanmalıdır: terapi tüm hastalarda işe yaramaz.
kısa sürede gözle görülür sonuçlar
kas yapısı gevşer ve böylece hareket eden kuvvetler önemli ölçüde azalır
tedavi naziktir, iyi tolere edilir
uzun süreli tedavi gerektirmez
Botulinum toksin
büyük çiğneme kasını (masseter)
Bruksizm, diş gıcırdatma için kullanılan tıbbi terimdir. Esas olarak, uzun süre etkilenen kişiler tarafından genellikle fark edilmeyen, uyku sırasında gece diş gıcırdatma anlamına gelir. Diş gıcırdatma, çenede, çene ekleminde ve özellikle dişlerde uzun süreli hasara neden olabilecek yüksek kuvvetler içerdiğinden, çoğu durumda tıbbi açıdan tedavi mantıklıdır.
Geceleri doğrudan dişlerinizi gıcırdattığınızı fark etmediğiniz için bruksizm genellikle yalnızca tipik sonuçlarıyla tanınabilir. Bu, özellikle dişlerdeki ve çene eklemlerindeki ağrıyı içerir. Özellikle baş ve boyun bölgesinde kas gerginliği de tipiktir. Migren bile bruksizmden kaynaklanabilir.
Bruksizm genellikle stresten kaynaklanır, ancak temporomandibular eklemlerin arızalanması gibi başka nedenleri de olabilir. Takma diş düzgün oturmazsa ve kapanış bozulursa, bu durum geceleri diş gıcırdatmalarına da neden olabilir. Strese bağlı diş gıcırdatma semptomları genellikle günlük yaşamda yavaşladığınızda düzelir.
Brukszmin sağlık üzerindeki etkileri oldukça ciddi olabilir ve yaşam kalitesi üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Çiğneme kasları, kronik gerginlik meydana getirecek kadar travmatize edilirse, bireysel kas bölgeleri sertleşebilir ve kronik ağrıya yol açabilir.
Ve sadece çenelerin yakın çevresinde değil, aynı zamanda daha uzakta tüm vücutta, örneğin sırtta veya bacaklarda etkisi görülebilir. Fiziksel acıya genellikle psikolojik olanlar eşlik eder: uyku bozuklukları, sinir gerginliği ve genel halsizlik tipiktir.
Bruksizm için ilk temas noktası her zaman bir diş hekimi olmalıdır. Bruksizmi doğru teşhis etmek, diş gıcırdatma nedenlerini izole etmek ve uygun tedavi önerilerini yapmak için teknik açıdan en iyi konumdadırlar.
Genellikle ilk tavsiyeleri, belirli rahatlama tekniklerini öğrenmek olacaktır. Bu tür egzersizlerle çiğneme kası gevşetilmeli ve bunun sonucunda diş gıcırdatması azaltılmalıdır. Prensip olarak, bu umut verici bir yaklaşımdır, ancak elbette bunun için sabırlı olmanız gerekir.
Geceleri dişlerini gıcırdatanlar için de “çıtırdayan atel” (ayrıca “ısırma ateli”) takılması önerilir. Böyle bir splint ile, sürekli mekanik stresin gerektirdiği dişlerin aşınmasına karşı koymak için bir girişimde bulunulur. Bununla birlikte, bu, kaslı nedeni olduğu gibi ortadan kaldırmaz.
Toksin tedaviden yaklaşık 1-2 gün sonra etkisini göstermeye başlar ve yaklaşık 10 gün sonra tam etkisini gösterir. O zamana kadar gözle görülür bir rahatlama yaşamalısınız. Değilse, doldurulması gerekir.
Tipik olarak, botoks yaklaşık 3-6 ay boyunca diş gıcırdatma işlemini belirgin şekilde azaltacaktır. Bu dönemde vücut tarafından yavaş yavaş parçalanır. Bunun münferit vakalarda ne kadar hızlı veya yavaş gerçekleştiği münferit faktörlere bağlıdır ve tam olarak tahmin edilemez. Ancak ortalama olarak, ilk başta tedavinizi her 4-6 ayda bir yenilemeyi beklemelisiniz.
Tedavi uzun vadede masseter kasında hafif bir gerilemeye (atrofi) neden olur. Bu, artan tedavi süresi ile tedavi aralıklarının uzatılabileceğine dair gerçekçi bir bakış açısı sağlar.
Tedavi edilmeyen diş gıcırdatma, diş yapısında veya çene eklemlerinde uzun süreli hasarlara neden olabilir. Dişlerinizi gıcırdatırken çok yüksek kuvvetler iş başında olduğundan, diş minesinde genellikle artan aşınma veya çatlaklar olur. Çene eklemlerinin aşırı gerilmesi, kronik ağrı ve gerginlikle ilişkilendirilebilen yanlış hizalamalara da neden olabilir.
Bruksizm tedavisinden sonra 1-2 gün vücudunuzu rahatlatmalı ve egzersiz yapmaktan kaçınmalısınız. Nazikçe soğutma, şişlik veya morarma oluşumunu önleyebilir.
Dış mekanlarda geçici olarak güneş koruması kullanmanızı ve en az 48 saat sıcak banyolardan, saunalardan ve solaryumlardan uzak durmanızı öneririz.
Botoksun etkisi geçicidir. Bu, diş gıcırdatma tedavisi için botoks kullanımı ve botoks ile V şeklini iyileştirmek için geçerlidir.
Rahatlatıcı etkinin kaybolmaya başlaması için ortalama olarak yaklaşık 4-6 aylık bir etki ömrü bekleyebilirsiniz. Botoks tedavisinin etkisini uzun vadede sürdürmek için genellikle yılda bir ila iki tazeleme tedavisi yeterlidir.
Botoksun tedavi bölgesine yerleşmesini ve istenmeyen kasları etkilememesini sağlamak için, sağlayıcının talimatlarına uymalısınız. Genellikle aşağıdaki bakım sonrası ipuçlarını içerirler.
Boynunuzu iki saat bükmeyin.
Dört saat boyunca uzanmayın.
24 saat boyunca yorucu egzersiz yapmaktan kaçının.
Birkaç gün alkol, nikotin, çok fazla şeker ve tuzdan kaçının.
Sağlayıcınızın önerdiği süre boyunca kan sulandırıcılardan ve İbuprofen'den kaçının.
Doğrudan güneş ışığından kaçının.
Tedavi bölgesini birkaç gün ovalamayın veya baskı uygulamayın.
Diş gıcırdatma botoks enjeksiyonu genellikle ağrısızdır. Ağrıya karşı çok hassassanız, tedaviden önce anestezik bir merhem sürmekten memnuniyet duyarız.
Masseter botoksun beklenen yan etkileri, tedavi edilen bölgelerde küçük hematomlardır. Kısa süreli ağız kuruluğu ve çene bölgesinde hafif bir gerginlik hissi de mümkündür. Her iki semptom da genellikle 1-2 gün sonra kaybolur.
Masseter Botoksu, tüm kontrendikasyonlar netleştirilir ve gözlemlenirse son derece düşük risklidir. Ancak bu, tedavinin deneyimli ve teknik olarak bilgili bir terapist tarafından gerçekleştirilmesi şartıyla mümkündür.
Botox Masseter ile sıklıkla dile getirilen bir korku, iddia edilen kemik maddesinin zayıflamasıyla ilgilidir. Aslında araştırmalar, masseter kasının uzun süreli zayıflamasının kemik değişikliklerine yol açabileceğini gösteriyor. Örneğin, 20 hastayla yapılan bir Kore çalışmasında, uzun süreli Botox enjeksiyonları, alt çenede ölçülebilir bir hacim azalmasına yol açtı.
Ancak daha yakından incelendiğinde, bu ne endişe verici ne de şaşırtıcı. Çünkü bir kemiğin kullanılmadığında veya stres azaldığında boyutunu ve kalınlığını küçülterek tepki vermesi tamamen normaldir.
Aynı konuyla ilgili diğer çalışmalar, botoks tedavisi sonrası temporomandibular eklemde kemik kaybına işaret etmektedir. Ancak bu çalışmalar insanlar üzerinde değil hayvanlar üzerinde yapılmıştır. Ayrıca çiğneme kası kısmen zayıflamakla kalmadı, çene eklemini hareket ettiren tüm kaslar da tamamen devre dışı kaldı. Ve o zaman bile, temporomandibular eklemin kemik maddesi üzerindeki etkisinin geri dönüşümlü olduğu gösterildi, yani kaslar tekrar aktif hale gelir gelmez ve eklem yüklendiğinde kalınlık tekrar arttı.
Bu ne anlama gelir? Botoks ile bruksizme karşı tam bir engelleme kesinlikle amaçlanmamaktadır. Terapi protokolüne göre, masseter kasının gevşemesi kasın sadece alt kısmını etkiler, böylece çiğneme ve çeşitli yüz ifadeleri sırasında temporomandibular eklem hala yüklenir.