BOTULİNUM TOKSİN
Halk arasında basitçe “Botoks” olarak adlandırılan Botulinum toksini, birçok kişi tarafından yalnızca güzellik bakımlarıyla ilişkilendirilir. Ancak aktif madde çok daha fazlasını yapabilir; kozmetik sorunların yanı sıra bazı ciddi sağlık sorunlarının tedavisinde de kullanılabilir. Botulinum toksini esas olarak plastik cerrahide ve dermatolojide, örneğin cildi genç ve taze tutmak için kullanılır. Botoks bazı diş hastalıklarının tedavisi için de uygundur.
Güvenli ve steril ortam
Botulinum toksini, belirli bakteriler tarafından yapılan zehirli bir maddedir. Aslında doğada bulunan en güçlü toksinlerden biridir. Nadir fakat potansiyel olarak ölümcül bir gıda zehirlenmesi türü olan botulizme neden olur.
İnce çizgileri ve kırışıklıkları gizleyin
Yaşlanmanın ilk belirtileri genellikle gözlerin, alnın, yanakların ve dudakların etrafındaki kırışıklıklardır. Kırışıklıklar insan yüzünün normal bir özelliğidir. Ancak birçok insan kırışıklıkların kendilerini yorgun veya yaşlı gösterdiğini düşünür.
Genç bir görünüme kavuşun
Kırışıklıkların görünümünü azaltmak için, bazı insanlar botulinum toksin enjeksiyonları yaptırmayı tercih eder. Enjeksiyonlar yüzdeki belirli kasları gevşetir ve belirli kırışıklıklar bir süre daha az fark edilir hale gelir. Daha genç, güzel ve diri bir cilde sahip olabilmek adına ameliyatsız yöntem üzerinden gerçekleştirilen bu uygulama ile göz çevresi, alın, burun yan duvarı, kaş arası, dudak üzerinde yer alan ince çizgiler ve ağız ile boyun çevresindeki kırışıklıklar gibi pek çok bölüme müdahale edilmektedir. Böylece yaşlı, yorgun ve üzgün yüz ifadesi bütünüyle ortadan kaldırılır.
Muhteşem sonuçlar için dolgu maddeleri ile birleştirin
Bu kadar tehlikeli bir şeyin faydalı olabilmesi tuhaf gelebilir. Ancak botulinum toksinini tehlikeli yapan özellikleri aynı zamanda onu yararlı da kılar. Kaslara sıkılaşmasını veya kasılmasını söyleyen sinir sinyallerini bloke ederek çalışır. Bazı tıbbi durumlar, kasların çok fazla veya yanlış zamanda kasılmasını içerir. Botulinum toksin enjeksiyonları, kasları gevşemeye zorlayarak bu durumları tedavi edebilir.
Önemli: Botoks tedavisi büyük bir hassasiyet ve deneyim gerektirir. Sadece mükemmel anatomik bilgiye ve estetik yüz oranları hakkında temel bir anlayışa sahip kalifiye kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu sayede dış kenarlardan kalkık Mephisto veya Spock denilen kaşlar gibi istenmeyen etkilerin önüne geçilebilir.
Zarif ve etkileyici sonuçlar elde edin
Botoks, güveninizi artıracak ve yeniden genç hissetmenizi sağlayacak dönüştürücü sonuçlar sağlayabilir. Alın çizgileri, kaz ayakları, gülümseme çizgileri veya çene çukurları için ideal bir tedavi yöntemidir.
Sonuçlar, tercihinize bağlı olarak ince veya dramatik olabilir. Uzman yerleşimi, minimum ürün kullanarak en iyi sonuçları sağlayacaktır.
Güvenli ortamda botoks
Botoks sadece eğitimli bir profesyonel tarafından steril bir ortamda uygulanmalıdır. Bu, enfeksiyon veya hata riskini en aza indirecektir.
Kırışıklık türleri
İki tür kırışıklık vardır: dinamik kırışıklıklar ve statik kırışıklıklar
Dinamik kırışıklıklar, gülümsediğinizde, güldüğünüzde ve gözlerinizi kıstığınızda hareket eden yüz kaslarından kaynaklanır. Bunlar genellikle dudak çevresinde, alında ve kaşların arasındadır. Ayrıca göz kapaklarınızın köşesindeki “kaz ayakları”dır. Herkes dinamik kırışıklıklarla doğar. Yaşlandıkça, bu kırışıklıklar derinleşir ve daha kolay görülür. Bu dinamik kırışıklıkları daha az fark edilir hale getirmek için botulinum toksini kullanılabilir.
Statik kırışıklıklar, yüz mimiksizken bile belirgin olan cilde yerleşmiş çizgilerdir. Ciltteki kolajen incelmeye başladığında çok ince çizgiler ve kırışıklıklar oluşur. Kolajen, derin cilt katmanlarının hemen altında ve içinde bulunan proteindir. Yaşlanma ve güneş hasarı kolajen incelmesine neden olur. Yüzünüzdeki cildin esnemesine ve sarkmasına neden olarak ince kırışıklıklar oluşturur. Botulinum toksini ince çizgileri ve kırışıklıkları silmez. Ancak, görünümlerini azaltmanın başka yolları da vardır.
Botulinum toksini (Botoks) nasıl çalışır?
Botulinum toksini, belirli bir bakteri türü tarafından üretilir. Yüksek miktarlarda uygulanırsa zehirli olabilir. Bununla birlikte, yüz kırışıklıklarını azaltmak için yalnızca küçük, daha zayıf dozlarda botulinum toksini kullanılır. Botulinum toksini uygulaması dermatoloji pratiğinde en çok tercih edilen yöntemlerden biridir.
Botulinum toksini enjekte edilmeden önce doktorunuz uyuşturmak için önce bölgeye anestezik bir krem sürebilir. Genellikle buna gerek yoktur. Enjeksiyon işlemi birkaç dakika sürer ve doğrudan doktorun muayenehanesinde yapılabilir.
Uygulama yapılmadan önce ciltte bir makyaj varsa temizlenir böylece uygulama yapılacak alanlar daha net bir şekilde belirlenir. Sağlık açısından da uygulama yapılırken makyaj olmamasını tercih edilir.
Nörotoksin için bir doza karar verirken her zaman düşünmemiz gereken birkaç husus vardır: Yüz anatomisi ve kasları, mimikler ile yüz kasları arasındaki ilişki, mimik çizgileri (dinamik kırışıklıklar) ve yüz çizgileri (statik kırışıklıklar) arasındaki farklar, botulinum toksin doz, enjeksiyon derinliği ve tekniklerinin belirlenmesi açısından önemlidir. Dolayısıyla uygulamanın yapılacağı anatomik alan, tedavi alan kişinin cinsiyeti, uygulama alanındaki mimik kasları ve bunların kitleleri, derinin kalınlığı, yüzün sağ ve solun arasındaki simetri gibi birçok faktör botulinum toksinin nasıl uygulanacağını belirlemektedir. Kısacası botulinum toksini kişiye özgü bir uygulamadır.
Bu nedenle nörotoksini uygulamadan önce tedavi alacak kişinin göz, kaş ve alın yapısı hem anatomik açıdan hem de derinin inceliği ya da kalınlığı açısından değerlendirilir. Bu alanların incelenmesi için tedaviyi alacak olan kişiden çeşitli yüz mimikleri (kaş çatma, gülme, şaşırma, sevinme vb. duyguları içeren) yapması istenir. Çünkü derinin kırışması alttaki kasın kasılmasının bir sonucudur. Böylece tüm yüzde var olan kırışıklıklar, bu kırışıklıkların derinliği ile enjeksiyon noktaları belirlenir ve işaretlenir. Enjeksiyon istirahat halinde iken uygulanır yani kişi enjeksiyon uygulanırken herhangi bir mimik yapmamalıdır.
Botulinum toksin uygulamasında asıl amaç yüz mimiklerinizin doğallığını bozmadan, mimik hareketlerini öldürmeden kas hareketlerini azaltmaktır. Bu yöntemle doğala yakın pürüzsüzlük elde edilmektedir.
Botulinum toksini enjekte edildiğinde, kasların kasılmasını sağlayan belirli sinir sinyallerini bloke eder. Kaslar gevşer, istenmeyen kırışıklıklar azalır. Botulinum toksini uygulama esnasında uygulamanın yapıldığı yerlerde küçük kabarıklıklar oluşacaktır. Bu beklenen bir durumdur ve ortalama 15 ila 30 dakika içinde yok olacaklardır.
Botulinum toksinin etkisi yaklaşık 3-6 ay sürer. Bundan sonra kaslar tekrar hareket eder ve kırışıklıklar geri gelir.
Tedavinizin ilk haftasında, kaslarınızın gevşemeye başladığını ve daha az yüz çizgisi ve kırışıklığını fark edeceksiniz. Bu etki yaklaşık 3 ila 6 ay içinde geçer.
bir bakışta botulinum toksin
botulinum toksinin 3 adımı
botulinum toksin nedir?
botulinum toksinin faydaları
botulinum toksinin etken maddeleri
botulinum toksinin uygulama alanları
botulinum toksin SSS
botulinum toksinin 3 adımı
1. TEMİZLEME |
2. ENJEKSİYON |
3. SON AŞAMA ve EVDE BAKIM |
Botulinum toksin uygulamadan önce lokal anestezi etkili kremler kullanılır. Cilt uyuştuktan sonra temizlenir, kir ve makyaj kalıntılarından arındırılır. Yüzey iyice dezenfekte edilerek uygulama için hazırlanır. |
Tedavi alacak kişinin göz, kaş ve alın yapısı hem anatomik açıdan hem de derinin inceliği ya da kalınlığı açısından değerlendirilir. Hastaya mimikler yaptırılır ve tüm yüzde var olan kırışıklıklar, bu kırışıklıkların derinliği ile enjeksiyon noktaları belirlenir ve işaretlenir. İşaretli bölgelere botulinum toksin uygulanır. |
Minik delinme noktaları özel bir laminasyon kremi ile kapatılır ve çevre kirliliğinden korunur. Cildinizin önemli besinlerle beslenmeye devam etmesini sağlamak için size ev için doğru bakım ürünleri tavsiye edilir. |
botulinum toksin nedir?
Belirli yüz ifade kaslarının deriyi tekrar tekrar kırıştırarak oluşturduğu belirgin alın kırışıklıkları, kaş çizgileri veya göz çizgileri (kaz ayakları), belirli yüz kaslarının işlevi azaltılarak etkili bir şekilde tedavi edilebilir.
Kontrollü kas spazmı oluşturmak için kullanılan botoks, bilinenin aksine bir yılan zehri değildir ve doğada bulunan clostridium cinsi bakteriden elde edilen botulinum toksinidir. Botoksta kullanılan nörotoksinler, laboratuvarda Clostridium botulinum bakterisinden üretilen steril, saflaştırılmış proteinlerdir.
Yüz kaslarına küçük miktarlarda enjekte edilen nörotoksinler, kası besleyen sinir uçlarına bağlanır ve sinir uyarılarının kasa gitmesini engeller. Bir kasa enjekte edildiğinde, birkaç aylık tipik bir süre boyunca enjekte edilen bölgenin etrafındaki kası zayıflatır veya felç eder. Yüz kasında ortaya çıkan zayıflama veya felç edici etki, önceki cilt kırışıklığını geçici olarak azaltır veya ortadan kaldırır ve yeni cilt kırışıklığının önüne geçer. Botoksun etkisini göstermesi birkaç gün alabilir ve çoğu kişide tam kas hareketi geri dönene kadar etki tipik olarak 3-6 ay sürer. Bu noktada tedavi istenildiği gibi tekrar edilebilir.
botulinum toksinin faydaları
taze görünüm
pozitif karizma
kırışıklıkların azaltılması
yüz ifadelerinin gevşemesi
doğal sonuç
daha genç görünüm
botulinum toksinin etken maddeleri
Clostridium botulinum adlı bir bakteri botoksta kullanılan nörotoksinleri yapar. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, tıbbi enjeksiyonlar için belirli bir bakteri türü (A tipi) kullanır.
Botulinum toksinleri toprakta ve kontamine gıdalarda doğal olarak oluşur. Çok miktarda botulinum toksini tüketirseniz veya bakteriler bir yaraya bulaşırsa, botulizm geliştirebilirsiniz. Bu ciddi sinir sistemi bozukluğu nefes almayı etkiler.
Optimum güvenlik ve etkinlik için Botoks bir laboratuvarda üretilir. Teknisyenler botulinum toksinlerini botulizme neden olmayacak şekilde sulandırır ve sterilize eder.
botulinum toksinin uygulama alanları
Kaz ayağı (göz çevresi)
Boyun
Alın
Kaş aldırma
Kızgınlık çizgisi
Dudak
Terlemeyi önleme
botulinum toksin SSS
Botulinum toksini enjeksiyonları genellikle kırışıklık azaltma için çalışır.
Çoğu insan için bu enjeksiyonlar kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur. Ancak bazı insanlar için kırışıklıklar tamamen aynı görünebilir. Botulinum toksin enjeksiyonlarından ne bekleyebileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun. Enjeksiyonlar sizin için işe yaramazsa, size diğer kırışıklık azaltma seçenekleri hakkında bilgi verebilirler.
Botoks tedavisi için anestezi gerekli midir?
Çoğu durumda anestezi gerekmez, bu nedenle randevudan kısa bir süre önce bir şeyler yiyip içmeniz sorun olmaz. Enjeksiyonlara karşı çok hassassanız, doktordan cildin etkilenen bölgelerine uyuşturan bir merhem sürmesini veya size hafif bir yatıştırıcı vermesini isteyebilirsiniz. Ancak anestezi kullanmamanın avantajı tedaviye aktif olarak katılabilmenizdir. Örneğin kırışıklıkları tedavi ederken, yüz kaslarını gererek hekimin enjeksiyon için doğru kası bulmasına yardımcı olmalısınız.
Botoks tedavisi ağrılı mıdır?
Botulinum toksini enjeksiyonu genellikle ağrılı değildir. Özellikle profesyonel ve deneyimli bir doktor tarafından tedavi ediliyorsanız. Çok hassas hastalar, doktordan anestezik bir merhem sürmesini veya gerekirse hafif bir sakinleştirici vermesini isteyebilir.
İstediğim sıklıkta botulinum toksin enjeksiyonu yaptırabilir miyim?
Botoks enjeksiyonlarını makul bir mesafeyi koruyarak hekimin de uygun gördüğü sıklıkta tekrar ettirebilirsiniz. Sizi tedavi eden doktor, bir sonraki prosedür mümkün olduğunda size bilgi vermekten mutluluk duyacaktır. Sadece çok nadir durumlarda vücut, botulinum toksini ile düzenli tedavilerden sonra kullanılan maddeye karşı antikorlar oluşturabilir. Sonuç olarak, tekrarlanan enjeksiyonlar etkisiz olabilir.
Botoks ile kırışıklık enjeksiyonu nasıl çalışır?
Kendi vücudunuz tarafından üretilen hyaluronik asit, cilde nem sağlar ve elastikiyetini artırır. Kolajen ve elastin lifleri de vücut yüzeyinin esnekliğine katkıda bulunur. Ancak yaşam sürecinde dokudaki hyaluronik asit içeriği azalır ve cildin elastikiyeti azalır. Yüz kaslarınızı sık sık kullanıyorsanız ve vücudunuzu sık sık UV koruması olmadan güneşe maruz bırakıyorsanız, bu da kırışıklık oluşumunu destekler.
Botulinum toksini göze hoş görünmeyen çizgileri düzeltmeye yardımcı olabilir. Doktor, etken maddeyi etkilenen bölgelere enjekte ederek kırışıklığın kaynaklandığı kasları gevşetir. Botoks ile kırışıklık enjeksiyonları, dolgu maddeleri veya hyaluronik asit ile kombinasyon halinde de yararlı olabilir - tedavi yöntemlerinin birlikte kullanımı eşit bir sonuca yol açar.
Botoks enjeksiyonu ile ne tür kırışıklıklar düzeltilebilir?
Botoks özellikle yüzün üst yarısındaki kırışıklıklar için uygundur. Kaş çatma çizgileri, alın çizgileri ve göz çevresindeki kaz ayağı gibi çizgileri gidermek için bu çare kullanılabilir. Ek olarak, hastaların ağız, çene veya boyundaki kırışıklıklardan şikayetçi oldukları durumlarda Botoks bir seçenektir. Doktorlar ayrıca kukla çizgilerine karşı hedefli eylemde bulunabilirler. İkinci olarak da, ağzın sarkık köşeleri için tercih edilir.
İstediğim zaman botoks kullanmayı bırakabilir miyim ?
Düzgünleştirme etkisi yalnızca düzenli rötuşlar yapıldığı sürece devam eder. Bu nedenle tedaviyi istediğiniz zaman durdurabilirsiniz. Son uygulamadan sonra etkisinin geçmesi yaklaşık 4 - 9 ay sürer. Botoks kullanmayı bıraksanız bile tedavi süresi boyunca daha az ifade çizgisinin gelişebileceği olumlu etkiyi sürdüreceksiniz.
Botoks ile göz altındaki morluklar ve torbalar nasıl giderilir?
Gözlerin altındaki koyu halkalar ve torbalar, hem gözü etkiler hem de sıklıkla birlikte ortaya çıkar - ancak bunlar aynı şeyler değildir. Koyu halkalar, koyu gölgeler veya renk bozulmalarıdır. Göz altı torbaları ise belirgin şişliklerdir ve sıklıkla üst göz kapaklarının sarkmasıyla birlikte görülür. Bu ayrım özellikle uygun tedavi yönteminin seçimi için önemlidir. Botoks burada her zaman etkili değildir.
Koyu halkalar botoks enjeksiyonu ile nasıl tedavi edilebilir?
Doktorlar, koyu halkaları gidermek için farklı yöntemler arasından seçim yapabilir. Örneğin hyaluronik asit enjeksiyonu veya cerrahi müdahaleler mümkündür. Bazı durumlarda botoks da kullanılabilir. Enjeksiyon en küçük kırışıklıkları düzeltir ve gözler daha canlı görünür.
Botulinum toksini göz altı torbaları için uygun mudur?
Gözaltı torbalarınızı aldırmayı düşünüyorsanız, botoks en iyi seçenek değildir. Aktif bileşen kasları gevşeterek göz altındaki derinin daha da şişkin görünmesine neden olabilir. Bu estetik sorunla birlikte cerrahi göz kapağı kaldırma, lazer tedavisi veya hyaluronik asit kullanımına başvurmayı tercih etmelisiniz.
Botoks diş hekimliğinde nasıl bir rol oynar?
Botoks hem estetik hem de sağlık açısından diş hekimliğinde de kullanılabilir.
Botulinum toksini “gummy smile” ile nasıl yardımcı olabilir?
Sözde "gummy smile" sakız gülümsemesi terimi altında da bilinir. Gülerken sadece dişlerin değil, aynı zamanda üst çenede çok sayıda diş etinin görünmesi gerçeğinde kendini gösterir. Etkilenenlerin çoğu, tıbbi bir müdahalenin yardımıyla buna karşı koymak istiyor, o zaman Botoks devreye girebilir. Doktor, üst dudağın kaldırılmasından sorumlu kas bölgesine az miktarda etken madde enjekte eder. Sonuç olarak, ilişkili sinir artık onları geremez ve diş etleri gülümserken gizli kalır. Sadece küçük bir doz kullanıldığından, dudağınızı hareket ettirebilir ve normal bir şekilde konuşabilir ve yemek yiyebilirsiniz.
Botoks diş gıcırdatma (bruksizm) tedavisinde uygun mudur?
Tıp bruksizm terimini düzenli diş gıcırdatma anlamında kullanır. Bu genellikle geceleri gerçekleşir, bu nedenle etkilenenler buna bilinçli olarak karşı koyamazlar. Üst ve alt çenenin sürekli olarak birbirine sürtülmesi dişlerde ciddi aşınmalara ve yüz kemikleri ve kaslarında ciddi hasarlara yol açar. Uzmanlar botulinum toksini kullanarak bu sağlık sorunlarının gelişmesini engelleyebilmektedir. İlacı çene kasına enjekte edersiniz, kas gevşer ve diş gıcırdatma durur. Doktor, bruksizmi tedavi etmek için nispeten yüksek dozda botoks kullansa bile, işlemden sonra tamamen normal bir şekilde çiğneyebilirsiniz.
Dişlerinizi düzenli olarak gıcırdatıyorsanız, bazı doktorlar geçe plağı da önermektedir. Ancak bunlar sadece çiğneme dişlerinin yıpranmasını durdururken, botulinum toksini sorunun köküne inerek bruksizmi birkaç ay tamamen durdurur.
Aşırı terleme (hiperhidroz) Botoks ile nasıl tedavi edilir?
Terleme insan yaşamı için gereklidir - sıvının dışarı atılması cildi soğutur ve böylece vücudu aşırı ısınmaya karşı korur. Ancak fiziksel efor sarf etmeden veya ısınmadan aşırı derecede terleme durumları da vardır. Bu durumda hiperhidroz olarak bilinen rahatsızlıktan muzdaripsiniz. Bu hastalık sadece sağlığı etkilemekle kalmaz, aynı zamanda sıklıkla zihinsel sağlığı da etkiler.
Asetilkolin, ter bezlerinin uyarılmasından sorumludur. Botulinum toksini bu haberci maddenin salınmasını engeller ve bu nedenle hiperhidrozu tedavi etmek için kullanılabilir. İşlemden önce, tedavi eden doktor, bezlerin en yoğun olduğu bölgeyi bulmak için cilde özel bir solüsyon uygular. Orada daha sonra seçici olarak botoks enjekte eder.
Botoks enjeksiyonuna bir alternatif radyo frekansı tedavisidir. Aşırı terliyorsanız, önce bir dermatoloğa danışmanız en iyisidir. Sizin için en uygun tedavi türünü bulmak için sizinle birlikte çalışabilir.
Botulinum toksini migrene karşı nasıl çalışır?
Botoks sadece kırışıklıkları azaltmakla kalmaz, diş gıcırdatma ve aşırı terlemeyi önler, aynı zamanda ağrı tedavisinde de kanıtlanmış bir yardımcıdır. Aktif bileşen özellikle kronik migren tedavisinde faydalıdır. Hastalığa genellikle çok şiddetli baş ağrıları, mide bulantısı, ışığa, gürültüye ve kokulara karşı hassasiyetin yanı sıra baş dönmesi ve görme bozuklukları eşlik eder. Bazı durumlarda, bu hoş olmayan semptomlar, belirli bir sinire baskı yapan bir kas tarafından tetiklenir. Bir uzman, yüzdeki ve başın arkasındaki belirli noktalara botulinum toksini enjekte ederek bu tür tetikleyicileri ortadan kaldırabilir.
Botulinum toksin enjeksiyonlarını kimler yaptırabilir?
Botoks çok yönlüdür ve diğer tedavi seçeneklerine kıyasla çok sayıda avantaj sunar. Botulinum toksin enjeksiyonu yaptırmak isteyenlerin sağlıklı ve en az 18 yaşında olması gerekir.
Genç ciltler için bu yöntemin tercih edilmesinin sebebi yaş alma ile birlikte oluşabilecek potansiyel kırışıklıkları ve yaşlanma etkilerini geciktirmektir.
Botulinum toksin tedavisinin sonuçlarını ne zaman almaya başlarım?
Botoks enjeksiyonları genellikle tedaviden 1 ila 3 gün sonra etki etmeye başlar, ancak tam sonuçların görülmesi iki hafta veya daha uzun sürebilir. Tüm insanlarda gözle görülür sonuçlar veya semptomlardan kurtulma görülmez.
Tedavi edilen soruna bağlı olarak etki 3 ila 6 ay sürebilir. Etkiyi sürdürmek için, muhtemelen en az üç ay arayla düzenli takip enjeksiyonlarına ihtiyacınız olacak.
Botoksu ne sıklıkla yaptırmalısınız?
Ortalama olarak, botoksun etkileri yaklaşık 3 ila 6 ay sürer. Ancak sonunda, kaslarınız daha az kasılmak için kendilerini eğitebilir. Sonuç olarak, tedaviler daha uzun sürelere yayılabilir. Sağlık uzmanınız, benzersiz ihtiyaçlarınıza göre ne sıklıkla botoks yaptırmanız gerektiğini size bildirebilir.
Bazı insanlar botulinum toksini almamalıdır. Bunlar şunları içerir:
Botulinum toksini enjeksiyonu yaptırmayı planlıyorsanız, doktorunuza tıbbi geçmişiniz ve aldığınız tüm reçeteli ilaçlar, vitaminler ve bitkisel takviyeler hakkında bilgi verin.
Botulinum toksin seanslarından önce dikkat etmeniz gerekenler!
Her botoks seansından önce ve sonra, birkaç basit önlem güvenliği optimize edebilir ve tedavi sonuçlarını iyileştirebilir. Daha sonra morarma riskini en aza indirmek için, hastaların kanın incelmesine neden olabilecek gerekli olmayan ilaçları veya diyet takviyelerini kesmeleri önerilir:
Botoks güvenli midir?
Botoksun güvenliği ve etkinliği, dünya çapında bu tedaviyi almış milyonlarca hastada iyi bir şekilde belgelenmiştir. Bununla birlikte, botoksun neden olduğu birkaç komplikasyon mevcuttur ve bunlar aşağıdakileri içerir:
Botoks enjeksiyonlarının sizin için uygun olup olmadığını sağlık ekibinize sorun.
Tedaviden sonra yüz ifademde eksiklik olur mu?
Dermatologlar hastalarının doğal görünmesini ister. Bunu yapmak için, diğer kasları etkilemeden hedeflenen kasları zayıflatacak ve gevşetecek kadar enjekte ederler. Bu, hastaların doğal yüz ifadelerini korumalarını sağlar.
Enjeksiyonların uygulandığı bölgelerde hissetme duygumu kaybedecek miyim?
Hayır. Bu tedavi hissetme yeteneğinizi etkilemez.
Başka bir tedavi görmek ne zaman güvenlidir?
Aşırı terleme ya da çizgi ve kırışıklar geri geldiğinde bir tedavi daha yaptırabilirsiniz. Çizgiler ve kırışıklıklar için tekrarlanan tedavi ile kas incelebilir ve bu da daha uzun süreli sonuçlara yol açar.
Hyaluronik asit ne zaman, Botox® ne zaman önerilir ?
Hyaluron, çökük bölgeleri kaldırmak ve cilde tekrar hacim kazandırmak için kullanabileceğimiz hacim arttırıcı bir dolgu maddesidir.
Botulinum toksini mimik kasları üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Bu nedenle botoks özellikle mimik kırışıklıklarının giderilmesi için uygundur.
Enjeksiyondan sonra yüz ifadelerim hala doğal görünüyor mu?
Profesyonelce yapılmış bir botoks tedavisi, sert bir yüz ifadesine yol açmaz. Yüz ifadelerini uyumlu bir şekilde dengeler ve nazik bir rahatlama etkisi yaratır. Bunun ön koşulu ise uygulayıcının yüzdeki karmaşık anatomik ilişkileri tam olarak bilmesidir.
İşlemden sonra ne yapmalıyım?
Enjekte edilen maddenin istemediğiniz bölgelere yayılmasını önlemek için birkaç önlem almanız gerekir:
Muhtemel yan etkiler nelerdir?
Botulinum toksini enjeksiyonları yardımcı olabilirken, bazen yan etkilere veya diğer sağlık sorunlarına neden olurlar. Bir hastada yan etkiler gelişirse, bunlar hafif ve geçici olma eğilimindedir. Hafif yan etkilerin çoğuna botulinum toksininin kendisinden ziyade enjeksiyonlar neden olur. Örneğin bir hastada zaman zaman morarma olabilir. Böyle bir durumda morluk yaklaşık 1 hafta sürer.
Yaygın yan etkiler şunları içerir:
göz kızarıklığı, sulanma veya tahriş
enjeksiyon bölgesinde kızarıklık veya morarma
hafif baş ağrısı (nadir)
Nadir yan etkiler şunları içerir:
Komşu bir kasta geçici olarak düşük kaş veya göz kapağına yol açan zayıflık (nadir)
Nefes alma, yutma veya konuşma sorunları dahil olmak üzere botulizm belirtileri ve semptomları (çok nadir)
Aspirin veya kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız bunun olması daha olasıdır. Botulinum toksin enjeksiyonu yaptırmadan birkaç gün önce bu ilaçları almayı kesmeniz gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun.
Tedaviden 24 saat önce alkol almak da kızarıklık ve morarmayı artırır.
Daha az yaygın ancak daha ciddi bir yan etki pitozdur (sarkık göz kapakları)