Temporal (Şakak) dolgusu

Şakak bölgesinin dolgunluğu gençliğin ve sağlığın bir işareti olarak kabul edilir. Yaşlanma süreci ilerledikçe temporal fossa tipik dışbükey görünümünü kaybetme eğilimi gösterir ve çöküntülü bir alana dönüşür. Sonuç olarak şakak kemiği ve elmacık kemiği görünür hale gelerek yüze iskelet görünümü kazandırır.

 

bir bakışta temporal (şakak) dolgusu

 

temporal (şakak) dolgusunun 3 adımı

temporal (şakak) dolgusu nedir?

temporal (şakak) dolgusunun faydaları

temporal (şakak) dolgusunun etken maddeleri

temporal (şakak) dolgusunun uygulama alanları

temporal (şakak) dolgusu SSS

 

temporal (şakak) dolgusunun 3 adımı

1. TEMİZLEME

Uygulama yapmadan önce dudakta bir makyaj varsa temizlenir ve antiseptik solüsyon ile silinir. Şakak dolgusu prosedürü ayakta tedavi bazında gerçekleştirilir.

2. ENJEKSİYON

Uygulama yapılacak bölgelere dolgu maddesi enjekte edilir. Doktorunuz enjeksiyon sonrası bölgelere masaj da yapabilir. Dolgu maddesi enjekte edildikten sonra şişliği azaltmak ve rahatsızlığı gidermek için bir buz paketi sunulabilir.

3. SON AŞAMA ve EVDE BAKIM

Minik delinme noktaları özel bir laminasyon kremi ile kapatılır ve çevre kirliliğinden korunur. Cildinizin önemli besinlerle beslenmeye devam etmesini sağlamak için size ev için doğru bakım ürünleri tavsiye edilir.

temporal (şakak) dolgusu nedir?

 

Temporal (şakak) dolgusu kaşların dış kısmı ile saç çizgisi arasındaki bölgede oluşan çökme ve hacim kayıplarının giderilmesi için yapılan ameliyatsız estetik bir prosedürdür. Yaşlanma süreci ilerledikçe temporal fossa tipik dışbükey görünümünü kaybetme eğilimi gösterir ve çöküntülü bir alana dönüşür. Sonuç olarak şakak kemiği ve elmacık kemiği görünür hale gelerek yüze iskelet görünümü kazandırır.

 

Bu alandaki çukurlaşma alnın daha geniş görünmesine, kaşlarda ve göz kapaklarında düşüklüğe ayrıca kaz ayağı çizgilerinin deri sarkıklığına bağlı daha belirgin görünmesine yol açar. Temporal dolgu, şakak bölgesinde oluşan bu deformasyonların giderilmesinde sıklıkla kullanılan popüler tedaviler arasında yer alır. 

 

temporal (şakak) dolgusunun faydaları

 

Derinleşmiş kırışıklıkları giderir

Cilt altında meydana gelen çökmeleri dolgunlaştırır ve şekillendirir

Şakak bölgesi ideal görünümüne kavuşur

Üst göz kapakları ve kaşlarda meydana gelen sarkmaları onarır

Gözlerinin yanında bulunan kemiklerin belirginliğini giderir

Bakışlara canlılık ve derinlik katar

 

temporal (şakak) dolgusunun etken maddeleri

 

hyaluronik asit 

 

temporal (şakak) dolgusunun uygulama alanları

 

Göz kenarlarının yan kısımlarındaki hafif çukur bölge

Üst yüz bölgesi

 

temporal (şakak) dolgusu SSS

Şakaklar neden çöker?

 

Çoğunlukla 40 yaşından itibaren ortaya çıkan şakak çökmesi özellikle genetik yatkınlık nedeniyle görülür. Diş sıkma problemi ve hızlı kilo alıp verme, şakak çökmesinin daha fazla görülmesine neden olabilir. Yaşlanma belirtileri daha hızlı olan kişilerde şakaklardaki çökmenin miktarı artar.

 

Şakak dolgusu işlemi nasıl uygulanmaktadır?

 

Dermal dolgu enjeksiyonu ile yapılan uygulamalarda cilt yeniden şekillendirilir ve eski hacmini kazanması sağlanır. Uygulama öncesinde cilde lokal anestezik krem sürülür ve yaklaşık on beş dakika sonra dolgu maddesini ilgili dokuya enjekte eder. Yaklaşık 20 - 30 dakika sonra enjeksiyon biter ve tekrar uygulamadan çıkabilirsiniz. Sonuç genellikle üç ila sekiz ay arasında sürer ve sonrasında başka bir tedavi mümkündür.

 

Şakak dolgusu için kullanılan dolgu miktarı nedir?

 

Dolgu işlemlerinde kullanılan dolgunun miktarı, alanın büyüklüğüne, hacim kaybına ve asimetri düzeyine göre değişkenlik gösterir. Tedavi prosedürleri kişiye özel uygulandığı için kesin bir şey söylememekle birlikte genele olarak 1-2 ml ölçüsünde dolgu miktarı şakaklara gereken hacmi sağlamak için yeterli olacaktır.

 

Şakak dolgusu uygulaması ne kadar sürer?

 

Uygulama süresi 20 ila 30 dakika arasında değişkenlik gösterir. Uygulama öncesi cilde uygulanan anestezik kremin de etkisini gösterme süresi hesaba katıldığında 45 ila 50 dakika tüm süreç için yeterli olacaktır.

 

Şakak dolgusu işleminin kalıcılığı ne kadardır?

 

Dolgu işlemlerinde kullanılan dolgunun kalitesi, miktarı ve kişinin anatomik yapısı işlemin kalıcılık süresinde rol oynar. Hyaluronik asit bazlı dermal dolgu maddeleri hareketsiz alanlarda daha uzun süre kalıcılığa sahiptir. Şakak bölgesi hem hareketsiz bir alan olduğu için ve enjeksiyon geniş bir alana yapıldığı için işlem, kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte genel olarak 12 ila 15 ay arasında kalıcılığını sürdürür.

 

Şakak dolgusunun avantajları:

 

Yüze genç ve dinamik bir görünüm kazandırır

İnce kırışıklıkların giderilmesini sağlar

Kaşlarda ve alında toparlayıcı ve lifting etkisi yaratır

Üst yüzdeki asimetrik görüntüyü giderir

 

Şakak dolgusu hangi durumlarda uygulanmaz?

 

Şakak dolgusu tedavi prosedürü; hamile veya emziren kadınlara veya 18 yaşın altındaki kişilere önerilmez. Ayrıca uygulama yapılacak bölgede akne, uçuk gibi akut veya kronik hastalıkların bulunmaması gerekir. Ancak cildin etkilenen bölgesi iyileştikten sonra şakak dolgusu yapılabilir. Pıhtılaşma bozukluğunuz varsa, hemofili (kan hastalığı), aşırı yara izi eğilimi veya romatizma veya Crohn hastalığı gibi otoimmün bir hastalık, prosedür sizin için uygun değildir. Kan sulandırıcı veya nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar (ağrı kesici, ateş düşürücü ve antienflamatuar özelliği olan ağrı kesiciler) kullanıyorsanız başka bir tedavi yöntemini de düşünmelisiniz. Kullanılan malzemelere alerjisi olan hastalar da şakak dolgusu prosedüründen kaçınmalıdır. Bu nedenle doktor, işlemden önceki konsültasyon sırasında olası bir hoşgörüsüzlüğü ortadan kaldırmalıdır. Yakın zamanlarda kimyasal peeling veya lazer tedavisi aldıysanız şakak dolgusu önerilmez.

 

Şakak dolgularında ne gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir?

 

Şakak bölgesi yüz simetrisini belirleyen alanlardan biri olduğu için temporal dolgu son derece titizlik ve tecrübe isteyen bir işlemdir. Bu nedenle sadece alanında uzman ve tecrübeli kişilere yaptırılması hayal kırıklığı olabilecek sonuçlardan ve riskli durumlardan korunmanızı sağlar.

 

İşlem sırasında oluşan kızarıklık 2-3 saat içerisinde kendiliğinden kaybolacaktır. Hafif şişlik ve morluklar 2-3 gün içerisinde kendiliklerinden kaybolacaktır. Ancak buz kompresi yapılarak bu tip etkiler minimize edilebilir. Şakak dolgusunun yan etkileri arasında baş ağrısı da yer alır. 

 

Baş ağrısı ve benzeri yan etkilerin oluşumunu en aza indirmek adına hekim tarafından verilen önerilere uyulmalı ve varsa ilaç tedavisi aksatılmamalıdır. Oluşan yan etkiler çoğunlukla birkaç gün içerisinde ortadan kaybolur. Eğer yan etkilerde azalış yerine artış olursa lütfen doktorunuza başvurunuz.

 

Doktoru ne zaman aramalıyım?

 

Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınızı aramalısınız:

  • Kaşıntılı döküntü gibi alerjik reaksiyon

  • Bir haftadan uzun süren morarma, kızarıklık veya şişlik

  • Enjeksiyon bölgelerinin yakınında şişlikler veya nodüller

  • Bir haftadan uzun süren orantısız (asimetrik) görünüm

  • Ateş gibi enfeksiyon belirtileri

 

Şakak dolgusu prosedürüne hazırlanmanın en iyi yolu nedir?

 

İşlemden 2 hafta önce kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçları kullanmayı bırakın

Herpes veya antibiyotik için doktorunuzun reçetesini alın

İşlemden önceki 14 gün boyunca alkol, sigara ve uyku haplarından kaçının

Herhangi bir kolajen prosedüründen önce alerji testi yapın

 

Şakak dolgusu sonrasında nelere dikkat etmeliyim?

 

Tedavi edilen alanı yavaşça soğutabilirsiniz

Abartılı yüz ifadelerinden kaçının ve dudaklarınıza dokunmamak en iyisidir.

14 gün boyunca sauna, solaryum ve güneşlenmekten kaçının

3 gün boyunca ruj ve makyaj yapmayı bırakın

Yaklaşık 6 saat sonra yüzünüzü tekrar nazikçe yıkayabilirsiniz.

Yeterince su içip alkol ve sıcak içeceklerden kaçının

 

Şakak dolgusu sonrasında hafif şişlik veya kızarıklık olabilir. Bunların daha çabuk geçmesi için dudaklarınızı uygun bir merhem, kompres veya soğuk paketle dikkatlice soğutabilirsiniz. Bunun gibi küçük şikayetler dışında, tedaviden hemen sonra sosyal olarak yeniden kabul edilir hale gelirsiniz ve normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Elbette vücudunuza birkaç gün daha dinlenme imkanı tanırsanız, bunun da bir zararı olmaz. Ağzın hassas dokusunu fazla zorlamamak için dudaklarınıza dokunmamak ve abartılı mimiklerden kaçınmak en iyisidir.

 

Enjeksiyondan yaklaşık altı saat sonra yüzünüzü tekrar sabunla nazikçe yıkayabilirsiniz. Ancak enfeksiyon riskini azaltmak için yaklaşık üç gün boyunca uygulama yapılan bölgelere makyaj uygulamaktan kaçınmalısınız. Önümüzdeki iki hafta boyunca bol miktarda su içmelisiniz; sıcak içeceklerden ve alkolden kaçınılmalıdır. Ayrıca yaklaşık 14 gün boyunca sauna, solaryum ziyaretlerinden ve yoğun güneşlenmekten kaçınmalısınız. Genel olarak uygulama yapılan bölgeyi aşırı sıcağa ya da soğuğa maruz bırakmamanız en doğrusu.

Whatsapp