Migren botoksu

Çoğu insan botoksu kırışıklık yumuşatma ile ilişkilendirir. Ancak botulinum toksini çok daha fazlasını yapabilir ve ayrıca kronik baş ağrılarına ve migrene, diş gıcırdatma veya hiperhidroza  (anormal terleme) karşı kullanılır.

 

Sık migren atakları migren hastalarını umutsuzluğa sürükleyebilir çünkü şiddetli baş ağrıları genellikle diğer tüm aktiviteleri engeller. Öte yandan ağrı kesiciler genellikle yalnızca sınırlı bir ölçüde yardımcı olur. 

 

Bu, beyne kan taşıyan damarlarda gerginlik yaratır. Oksijen eksikliği oluşur ve bunun sonucunda şiddetli baş ağrıları oluşur. Migren atağına eşlik eden semptomlar mide bulantısı ve ışığa ve gürültüye karşı hassasiyettir. Bir saldırı genellikle, örneğin görsel veya duyusal rahatsızlıklarda kendini gösteren sözde migren aurası tarafından duyurulur.

Aktif bileşen, kasların sinir uçlarına kenetlenir ve böylece normalde kaslar ve sinirler arasında uyarı iletimini sağlayan nörotransmitter asetilkolinin etkisini bloke eder. Bu, tedavi edilen bölgelerdeki kas aktivitesini azaltır. Botoksun ağrı sinyallerinin iletimini de engellemesi çok muhtemeldir, bu nedenle migren ataklarını azaltır veya tamamen önler.

 

bir bakışta migren botoksu

 

migren botoksunun 3 adımı

migren botoksu nedir?

migren botoksunun faydaları

migren botoksun etken maddeleri

migren botoksunun uygulama alanları

migren botoksu SSS

 

migren botoksunun 3 adımı

1.Temizleme 

Uygulama yapmadan önce ciltte bir makyaj varsa temizlenir ve tedavi alanı alkolle temizlenerek hasta hazırlanır. Böylece uygulama yapılacak alanlar daha net bir şekilde belirlenir.  Hastanın ağrı eşiği düşükse tedavi bölgesine uyuşturucu krem ​​de uygulanabilir.

2. Aktif bileşen salınımı

Sağlayıcı, tedavi alanındaki enjeksiyon bölgelerini işaretler ve her noktaya mezobotoks bileşeninin enjekte eder. Enjeksiyonlar minimum ağrıya neden olur ve sadece birkaç dakika sürer.

3. Son aşama 

Minik delinme noktaları özel bir laminasyon kremi ile kapatılır ve çevre kirliliğinden korunur. Botulinum toksin tedavisinin sonuçlarını takip etmek ve kalıcılığını artırmak için yıl içinde 2 defa kontrol seansı yapılır.


migren botoksu nedir?

 

Botoks kronik migren tedavisinde profilaktik etkiye sahiptir. Diğer bir deyişle amaç, atak ve baş ağrılarının sıklığını azaltmaktır. Botoks, yalnızca kronik migren tedavisi için ve yalnızca hasta oral profilaktik ilaçlara yeterince yanıt vermediğinde veya tolere etmediğinde onaylanmıştır. Bir hastanın ayda en az 15 gün baş ağrısı ve bu günlerin en az sekizinde migren şikayeti varsa, migren kronik olarak kabul edilir. Çalışmalar bu hasta grubu için etkinliğini kanıtlayamadığı için, botoks epizodik (açıkça) migren tedavisi için onaylanmamıştır.

 

migren botoksunun faydaları

 

gerginliği azaltır ve enflamatuar süreçleri engeller

migren semptomlarını hafifletir

gelecekteki migren ataklarını önlemeye yardımcı olur

 

migren botoksun etken maddeleri

 

Botulinum toksin

 

migren botoksunun uygulama alanları

 

Baş

Boyun

Omuzlar

 

migren botoksu SSS

Migren nedir?

 

Migren, nüfusun yaklaşık yüzde on ila on ikisini etkileyen kronik bir nörolojik hastalıktır. Etkilenenlerde düzensiz aralıklarla şiddetli baş ağrıları olur. Mide bulantısı, kusma, görme veya denge bozukluğu ve ışığa veya gürültüye duyarlılık gibi eşlik eden semptomlar da ortaya çıkabilir. Çoğu durumda, baş ağrısı tek taraflıdır, yani bir tarafta telaffuz edilir.

 

Migren türleri nelerdir ve migrenin belirtileri nelerdir?

 

En az on farklı migren türü vardır. Bunlar aurasız migren, auralı migren (eşlik eden migren), migrensiz migren (baş ağrısız aura), vestibüler migren, hemiplejik migren, baziler migren, göz migreni, adet migreni, kronik migren ve abdominal migreni içerir. Baş ağrıları çoğu migren türü için tipiktir, yalnızca migren sans migren baş ağrısı olmadan ancak bir aura ile ortaya çıkabilir. Etkilenenlerin yaklaşık yüzde 30'u belirli nörolojik semptomlar (auralar) yaşar. Bir auranın belirtileri, ışık çakmaları, titreme, pürüzlü çizgiler görme gibi görsel rahatsızlıkların yanı sıra konuşma güçlükleri veya ciltte anormal duyumlardır.

 

Baş dönmesi ve rahatsızlık da bunun bir parçasıdır. Böyle bir aura genellikle yaklaşık 30 dakika ila bir saat sürer ve sonra tamamen kaybolur. Uzmanlar, damar spazmı nedeniyle beynin belirli bölgelerine giden kan akışında geçici bir azalma olduğundan şüpheleniyor. Bazı migren vakalarında ana semptom olarak denge sistemi bozulabilir ve bu durum sıklıkla hastanın çok fazla baş dönmesine neden olur. Migrende baş ağrısının tam olarak nerede meydana geldiği kişiden kişiye ve migren tipinden migren tipine farklılık gösterir. Çoğunlukla tek taraflıdırlar, ancak başın tamamını kaplayabilirler veya örneğin başın arkasına yerleştirilebilirler. Diğer daha genel belirtiler, fotofobi veya gürültüye duyarlılıktır.

 

Migrenin nedenleri nelerdir?

 

Mevcut bilgi durumuna göre hastalığa genetik bir yatkınlık vardır, ancak bu kalıtsal yatkınlık migren gelişimindeki tek faktör değildir. Araştırmacılar, bazı nadir migren formlarında 19. kromozomdaki genetik kusurları tespit edebildiler. Patofizyolojik düzeyde, araştırmacılar, CGRP molekülünün (kalsitonin geni ile ilgili peptid) migren ataklarını tetiklemede önemli bir rol oynadığını tespit edebildiler. Serotonin hormonunun migren gelişiminde önemli bir rol oynadığı söylenir. Kadın hormonları (östrojenler) ve ayrıca bir kadının aylık adet döngüsü kandaki serotonin seviyesini etkiler. Bu aynı zamanda kadınların erkeklerden önemli ölçüde daha sık etkilendiği gerçeğini de açıklar. Dış etkenler de migreni tetikleyebilir. 

 

Doktorlar migreni nasıl teşhis eder?

 

Migren hastası olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, doktor bir anamnez görüşmesinde tıbbi geçmişinizi olabildiğince kesin bir şekilde yeniden oluşturmaya çalışacaktır. Diğer soruların yanı sıra, ailenizde migren olup olmadığını, bu tür ataklardan ne sıklıkta muzdarip olduğunuzu ve bunların yoğunluğunun veya süresinin değişip değişmediğini soracaktır. Ayrıca klinik nörolojik muayene emri verir. Belirtilerinizi mümkün olduğunca ayrıntılı olarak doktorunuza anlatmalısınız. Atak tek taraflı mı oluyor, zonklayan bir ağrı hissediyor musunuz, nörolojik defisitleriniz (aura) var mı, semptomlar adet döngüsüne bağlı mı, vs. Migreni kesin olarak teşhis edebilmek için doktorun gerilim baş ağrıları veya trigeminal nevralji gibi diğer tüm olası hastalıkları ekarte edebilmesi gerekir.

 

En sık kim etkilenir?

 

Kadınların erkeklere göre migrene yakalanma olasılığı yaklaşık üç kat daha fazladır. Hastalık genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde veya erken yetişkinlik döneminde başlar. Yaşlılıkta, semptomlar sıklıkla tekrar azalır. Ancak menopoza giren kadınlarda tekrar artabilir.

 

Migrenin hastalar için sonuçları nelerdir?

 

Migren, etkilenenlerin yaşam kalitesini ciddi şekilde sınırlar. Böyle günlerde kendinizi kırılmış hissedersiniz ve artık normal bir günlük rutin düşünemezsiniz. Ne yazık ki, etkilenenlerin çok azı gerçekten tedavi ediliyor. Tedavi edilmeyen hastalığın bir sonucu olarak depresif belirtiler de ortaya çıkabilir.

 

Ameliyatsız tedavi yöntemleri nelerdir?

 

Çoğu durumda, migren ilaçlarla iyi bir şekilde tedavi edilebilir. Steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar (NSAID'ler) ve parasetamol grubundan ağrı kesiciler veya triptanlar ve ergotaminler gibi özel migren ilaçları özellikle uygundur. Ayrıca mide bulantısı veya kusma şikayetiniz varsa, özel ilaçlar da yardımcı olabilir. Sadece ağrı kesicileri çok sık almamaya dikkat edin, yoksa kendileri baş ağrısına neden olabilirler. Sadece hafif bir migren atağı ise odayı karartıp uzanmak da faydalı olabilir. İdeal olarak, daha serin bir odada yatmalısınız

 

Botoks, migrene karşı nasıl yardımcı olur?

 

Botoks, kırışıklıkları düzeltmenin yanı sıra migren ataklarına karşı da etkili olabilir. Bunu yapmak için doktorlar ilacı yaklaşık dört ila altı ayda bir baş ve boyundaki birkaç kas içine enjekte eder. Bununla birlikte, tüm migren ataklarının mutlaka ortadan kalkmadığı, aksine azaldığı söylenmelidir. Yine de günümüzde botoks yardımı ile çok iyi sonuçlar alınabilmektedir. Çünkü botoks uyarıya neden olan siniri gevşeterek migreni tetikler. Sinirin etrafındaki kas lifleri felç olur, sinire daha fazla alan verir, bu da migren ataklarının haftada birkaç kereden ayda bir veya ikiye düşmesine neden olur.

 

Botoksla migren tedavisi hangi hastalarda uygun değildir?

 

Belirli durumlarda Botoks kullanılmamalıdır: örneğin, hastanın miyastenia gravis gibi nöromüsküler iletimi etkileyen bir hastalığı varsa veya hastanın botulinum toksinlerine karşı bilinen bir intoleransı varsa. Bununla birlikte, bunların hiçbiri günlük klinik uygulamada sıklıkla görülmez. Ancak botoksu tolere eden ve tedaviye yanıt vermeyen hastalar da vardır ki bu tedavi başarısızlığı olarak adlandırılır.

 

Botoksla migren tedavisinin riskleri nelerdir?

 

Her tedavide olduğu gibi botoksta da yan etkiler görülebilir. Prensip olarak, enjeksiyon bölgesinde kısa bir süre ağrı oluşabilir. Migreni tedavi etmek için alına botoks da enjekte edilir. İlaç kasları felç ettiğinden, yan etki olarak göz kapağını kaldıran kas da etkilenebilir - ve ardından kapak düşer. Bazı hastalar ayrıca enjeksiyondan sonra boyun ağrısı, boyun zayıflığı veya artan baş ağrılarından şikayet ederler.

 

Komplikasyon oluşursa göz kapaklarının normale dönmesi ne kadar sürer?

 

İlaç yaklaşık üç ay etki eder ve göz kapakları buna uygun olarak uzun süre asılı kalır. Genellikle sadece biri etkilenir.

 

Migren profilaksinin her üç ayda bir yenilemesi mi gerekir?

 

Migren tedavisinde botoksun etkinliği yaklaşık üç ay sürüyor. Aralıkları uzatmaya çalışırken, birçok hasta baş ağrısı nükslerini daha sık yaşar. Uzun süreli bir etki elde etmek için her üç ayda bir düzenli tedavi gerekli görünmektedir.

 

Migreni önlemenin başka yolları nelerdir?

 

İlaçlı ve ilaçsız işlemler vardır. Migrenin henüz çok belirgin olmadığı hastalarda öncelikle ilaç dışı yöntemler değerlendirilmelidir. Buna örneğin gevşeme egzersizleri veya düzenli dayanıklılık sporları dahildir. Düzenli yemek yemek, düzenli uyumak ve iyi stres yönetimi gibi belirli yaşam tarzı değişiklikleri genellikle yardımcı olur. Birçok hasta aynı zamanda bilişsel davranışçı terapi denilen psikolojik prosedürlerden de yararlanır. Bireysel tetikleyicileri tanımak için, benzer şekilde veya bir aplikasyonun yardımıyla bir baş ağrısı günlüğü tutmak yararlı olabilir.

 

Hiçbiri yardımcı olmazsa hangi ilaçlar uygundur?

 

Buna rağmen, hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde bozan sık ataklar meydana gelirse, ideal olarak ilaç dışı yöntemlerle kombinasyon halinde ilaç tedavisine başlanmalıdır. Bunun için beta blokerler, yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, ayrıca topiramat veya valproat, epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar ve sözde bir kalsiyum antagonisti olan flunarizin gibi çeşitli ilaçlar kullanılabilir.

 

Tipik migren tetikleyicileri nelerdir?

 

Tipik, genelleştirilebilir tetikleyiciler yoktur, migrenler her zaman çok bireyseldir. Stres kesinlikle çok yaygın bir tetikleyicidir. Yeterince uyumamak migren ataklarını tetikleyebilir ancak çok fazla uyumak da tetikleyebilir; yani normal ritimden herhangi bir sapma migren ataklarını tetikleyebilir. Bazı besinler de bazı hastalarda migren atağını tetikleyebilir. Ancak, çoğu saldırı için belirli bir tetikleyici faktör bulunamaz.

 

Migren mi yoksa sadece gerilim tipi baş ağrıları mı?

 

Migren, gerilim tipi baş ağrılarından “ağrı tipi, yoğunluğu ve yan etkileri” bakımından farklılık gösterir. Migren ağrısı genellikle ani ve zonklayıcıdır ve genellikle başın sadece bir yarısında hissedilebilir. Işığa ve gürültüye karşı hassasiyet, bulanık görme, yorgunluk ve mide bulantısı da yaygındır. Migrenli bir ağrı atağı genellikle birkaç saat veya gün sürer. Etkilenenler için günlük aktiviteler pratik olarak imkansız hale gelir, bu nedenle yaşam kaliteleri hastalık tarafından ciddi şekilde bozulur.

 

Bir migrenin en iyi şekilde tedavi edilmesi için başka nelere dikkat etmelisiniz?

 

Tıbbi geçmişe iyi bakan, baş ağrısının tam olarak neye benzediğini, hangi faktörlerin baş ağrısını etkilediğini dikkatle dinleyen, doğru tanıyı koyan ve ardından hastayla birlikte uygun tedaviyi bulan bir doktor aramanız önemlidir. Bu bazen hiç kolay değildir, bazen farklı ilaçlar denenmelidir çünkü hastalar farklı terapilere çok bireysel olarak yanıt verirler.

 

Özellikle kronik migreni olan hastalarda multimodal olarak adlandırılan bir yaklaşımın seçilmesi önemlidir, böylece hastanın çeşitli bakış açılarından en iyi şekilde nasıl tedavi edilebileceğine bakabilirsiniz. Bu, sadece doktorun ilaç yazmadığı, aynı zamanda terapiye psikolog ve fizyoterapistlerin de dahil olduğu anlamına gelir. 

 

Migren için botoksun yan etkileri var mı?

 

Migren için botoks tedavisinden sonra geçici boyun ağrısı veya baş ağrısı oluşabilir. Delinme yerlerinde kızarıklık veya hematomlar da mümkündür, ancak bunlar kısa bir süre sonra geçecektir.

 

Botoksun genel olarak kullanılmaması gereken bazı hastalıklar vardır. Bu içerir:

 

Nöromüsküler Hastalıklar

yutma bozuklukları veya kronik solunum güçlükleri

Akut enfeksiyonlar ve enjeksiyon bölgelerinin iltihaplanması

Kas iletimini etkileyen bazı ilaçları ve bazı antibiyotikleri (aminoglikozid antibiyotikler, spektinomisin) almak

Botoks bileşenlerinden birine karşı kanıtlanmış aşırı duyarlılık

hamilelik ve emzirme dönemi

Whatsapp