Scar (Yara Mezoterapisi)

Scar (yara) mezoterapisi tüm vücuttaki yara izlerini tedavi etme imkanı sunar. İşlemin başarı oranı çok yüksektir, çoğu zaman önceden var olan izler tedaviden sonra artık görülmez. 

 

Scar (yara izi), derin bir yaralanmanın ardından başarılı bir yara iyileşmesinin nihai sonucudur ve cilt yüzeyinin tekrar sağlam kalmasını ve daha derin doku katmanlarının dış etkenlerden korunmasını sağlar. Ancak bazen bir iz, koruyucu işlevine rağmen sorunlara da neden olabilir ve etkilenenler için bir yük haline gelebilir. Bu tür problemler arasında ağrı, gerginlik hissi, sınırlı hareketlilik veya çirkin bir görünüm yer alabilir. Bu durumlarda, sözde yara izi tedavisi yararlı olabilir.

 

Yara iyileşmesi, vücudumuzdaki farklı tipte doku ve hücrelerin ortak performansıdır ve en sonunda ölen dokuyu yenilemek için koordineli birçok süreçten oluşur. Derinin derin tabakasının bozulmadan kaldığı yüzeysel yaralar iz bırakmadan iyileşir. Bununla birlikte, derinin derin tabakası yaralanır yaralanmaz, yara iyileşmesi bir iz ile sonuçlanır. Scar, orijinal olarak iç içe geçmiş kolajeni, birbirine paralel olan ve artık iç içe olmayan basit kolajen demetleriyle değiştirir. Bu nedenle yara izi çevredeki deriden farklı görünür ve ondan daha az esnek ve gergindir. Bu nedenlerle “inferior replasman dokusu” olarak adlandırılır.

 

Bazen aşırı kolajen üretimi ve kalınlaşması, "hipertrofik (aşırı) scar" olarak adlandırılan scarın kalınlaşmış, şişkin ve göze çarpan bir görünümüne neden olur. Bunun tersi daha az yaygındır ve kolajen sentezi eksikliğinden dolayı scarın çökük bir görünümüne (atrofik scar) neden olur. Yüzdeki bu iz şekli genellikle sivilce izlerinde görülür. Yara izleri ayrıca daha güçlü pigmentasyona sahip olabilir veya hiç olmayabilir, yani çevreye kıyasla daha koyu veya daha açık olabilir ve bu nedenle dikkat çekici görünebilir. Tüm bu durumlarda yara izleri, özellikle vücudun görünen kısımlarında lokalize ise, etkilenenler için görsel ve estetik bir problemdir.

 

Ek olarak, değiştirme dokusu olarak yara izleri, değişmemiş deriden daha az elastiktir ve zamanla büzülme eğilimindedir. Bu bazen bir gerginlik hissi yaratır ve eğer büzülme daha belirginse, "scar kontraktürü" meydana gelebilir, yani yara büzülür ve özellikle ekstremitelerde veya boyunda, etkilenen vücut kısmının hareketliliğini kısıtlar. Bazen yara izi ile tabanı arasında adezyonlar oluşabilir ve altta yatan yapıların, örneğin tendonların kaymasını önler. Bu tür izlere “yapışık yara izleri” denir. Yara izleri ayrıca sağlıklı deriden daha az esnektir ve sağlıklı deriden daha kolay yırtılabilir. Tekrar tekrar yırtılma eğilimi gösteren ve açık yaralar oluşturan izlere "stabil olmayan yara izleri" denir. Bu gibi durumlar scarları patolojik değeri olan fonksiyonel bir sorun haline getirir. Son olarak, yara izleri bazen ağrıya veya kaşıntıya neden olabilir.

 

İzler kalıcıdır ama değişmez değildir. İzler, çeşitli tedavi seçenekleri ile olumlu yönde değiştirilebilir. Konservatif (yani cerrahi olmayan) ve cerrahi seçenekler arasında bir ayrım yapılır. Temel olarak, oluşumunun ilk 12 ayındaki bir yara izi, daha sonra mümkün olduğu kadar az soruna neden olması için seçilmiş tedavilerden etkilenmeye en uygun olanıdır. Bunlara yara bandı, lokal kremler veya merhemler, fiziksel tıp önlemleri, kompresyon iç çamaşırı ve mutlak güneş koruması dahildir! Bu süre zarfında terapi, aşırı yara izine karşı mantıklı bir önleyici tedavi olarak da görülebilir.

 

Bir yara izi, kalınlaştığı, çöktüğü, çevredeki alandan belirgin şekilde daha koyu veya daha açık olduğu için veya gergin hissettirdiği için zaten rahatsız edici bir görünüme sahipse, yara içindeki metabolik süreçleri harekete geçirmek ve görünümünü iyileştirmeye yardımcı olmak için mikro iğneleme kullanılabilir. Tedavinin prensibi birkaç mikroskobik yaranın kontrollü bir şekilde yara izine yerleştirilmesidir. Bu, belirli bir uzunlukta mikro ince iğnelere sahip küçük bir rulo olan ve yara izi üzerinde çeşitli yönlerde "yuvarlanan" sözde “dermaroller” ile yapılır. 

 

Scar tedavisinde, mikroiğnelemenin cilt gençleştirme uygulamalarından farklı olarak, derin cilt tabakasına ulaşmak için iğne boyu daha uzun seçilir. Ortaya çıkan mikro yaralanmalar, gerçek bir yaralanmaya benzer şekilde küçük yaralanmaları iyileştirmek için cildi onarım mekanizmalarını harekete geçirmeye teşvik eder. Bu işlemler sırasında diğer şeylerin yanı sıra yaradaki kolajen ve elastin yeniden düzenlenir. Çökük yara izleri (örneğin sivilce sonrası yüzde) veya sert, gergin, elastik olmayan yara izleri (örneğin yanık izleri) bu tedavi için idealdir. Tedavi aynı zamanda yara içindeki pigmenti yeniden dağıtarak yara izinin cildin doğal renk tonuna uygun hale gelmesini sağlar.




bir bakışta scar (yara) mezoterapisi

 

scar (yara) mezoterapisinin 3 adımı

scar (yara) mezoterapisi nedir?

scar (yara)  mezoterapisinin faydaları

scar (yara) mezoterapisinin etken maddeleri

scar (yara) mezoterapisinin uygulama alanları

scar (yara) mezoterapisi SSS



scar (yara) mezoterapisinin 3 adımı

1. TEMİZLEME

Scar (yara) mezoterapisi uygulamadan önce lokal anestezi etkili kremler kullanılır. Cilt uyuştuktan sonra temizlenir, kir ve makyaj kalıntılarından arındırılır. Yüzey iyice dezenfekte edilerek uygulama için hazırlanır.

2. ENJEKSİYON

Uygulama yapılacak bölgelere dolgu maddesi enjekte edilir. Doktorunuz enjeksiyon sonrası bölgelere masaj da yapabilir. Dolgu maddesi enjekte edildikten sonra şişliği azaltmak ve rahatsızlığı gidermek için bir buz paketi sunulabilir.

3. SON AŞAMA ve EVDE BAKIM

Minik delinme noktaları özel bir laminasyon kremi ile kapatılır ve çevre kirliliğinden korunur. Cildinizin önemli besinlerle beslenmeye devam etmesini sağlamak için size ev için doğru bakım ürünleri tavsiye edilir.

scar (yara) mezoterapisi nedir?

 

Scar (yara) mezoterapisi tüm vücuttaki yara izlerini tedavi etme imkanı sunar. İşlemin başarı oranı çok yüksektir, çoğu zaman önceden var olan izler tedaviden sonra artık görülmez. Özel maddeler verilerek scar dokusu yenilenir, yavaş yavaş normal bağ dokusu ile değiştirilir ve cilt tonu da çevre dokuya uyum sağlar. Prosedür, etkilenen scar dokusuna çoklu mikro enjeksiyonlarla gerçekleştirilir. Scar dokusu bu şekilde parçalanır. Enjeksiyonlar cilt dokusuna bir besin kokteyli enjekte ettiğinden, tedaviden sonra bozulan doku vücut tarafından yenilenir. Yaralı yedek dokunun eskiden olduğu yerde yeni, sağlıklı cilt gelişir.

 

Kaza geçirilmesi,

Bölgesel yanıklar,

Kronikleşen akneler,

Enjeksiyonlar, 

Kötü iyileşen dokular ciltte derin, çukurlu scar oluşumuna neden olabilir.

 

scar (yara) mezoterapisinin faydaları

 

Scar bölgesinde büyüyen derinin çevredeki deri ile hizalanması

Scar dokusunun cilt kalitesinin iyileştirilmesi

Cilt yapısının ve cilt yenileme kapasitesinin iyileştirilmesi

Doku uyarımı ve gevşemesi

 

Scar mezoterapisi sayesinde ciltteki izler, çukurlu görünüm elastin ve kolajen üretimi tetiklenerek hafifletilebilirken aynı zamanda cilt yenilenme sürecinin başlatılmasıyla ton iyileşmesi de gözlemlenebilir.

 

scar (yara) mezoterapisinin etken maddeleri

 

Bio revitalizer

Hyaluronik asit

Retinoik asit

Glikolik asit

Glutatyon

Vitamin kompleks

Mineral kompleks 

Yenileyici kokteyl

 

Kompleks bir homeopatik, örneğin batık yara izinin uzun süreli hacim telafisi için ya da akne konglobatasından -şiddetli kist oluşumuna yol açan akne türü- sonra, hafif çapraz bağlı bir hyaluronik asit preparatı da enjekte edilebilir.

 

scar (yara) mezoterapisinin uygulama alanları

 

Yüz (alın, yanaklar, çene, göz çevresi)

Boyun, gıdı

Dekolte

Eller

Kol

Bacak

Göbek, karın

Saç derisi

 

scar (yara) mezoterapisi SSS

Scar (yara) oluştuktan sonra nelere dikkat etmelisiniz?

 

Cildin herhangi bir bölgesinde yara izi oluştuktan sonra izin görünürlüğünü yitirmesi ve açık yaranın enfekte olma ihtimalini azaltan önlemler sayesinde iz kalma ihtimali de düşer:

 

Yara oluştuktan sonra düzenli pansuman yapmak

Su geçirmez şekilde nem ortamı ve bakterisiz alan oluşturmak

Dikişlerin zamanında alınması

 

Hangi yaraların izi kalır?

 

Kalıcı olan izler genellikle deri katmanlarının çok hasar görmesinden kaynaklanır.

 

Ameliyat yaraları

Kesik atılan yerler

Yüzeysel sıyrılmalar 

Akne sonucu oluşan yaralar



Scar (yara) mezoterapisi kimlere uygulanır?

 

Scar (yara) mezoterapisi, cildinde farklı nedenlerle yara izi kalan ve yara izleri nedeniyle estetik kaygılar yaşayan her yaştan kişiye uygulanabilir. 

 

Scar (yara) mezoterapisi kaç seans uygulanır?

 

Yara izleri, kişinin genetik yapısına, yaranın bulunduğu bölgeye, yaşa, ırka, cilt tipine ve sağlık durumuna göre farklılık gösterir. Scar tedavi yapılırken iz kremleri, güneş kremleri ve nemlendiriciler önemlidir.

 

Tedavi istenilen sonuca ulaşana kadar 1-2 hafta aralıklarla gerçekleştirilir. Kapsamına bağlı olarak, 3-6 tedavi gereklidir. Sonuç kalıcıdır. Tedavi süresi etkilenen dokunun derinliğine ve boyutuna bağlıdır. Scarlı doku, yüksek bir başarı olasılığı ile tamamen yenilenebilir veya en azından gözle görülür şekilde zayıflatılabilir.

 

Scar (yara) mezoterapisinin yan etkileri var mıdır?

 

Skar (yara) mezoterapisi oldukça nazik bir işlem olduğu için komplikasyon riski neredeyse yoktur. Terapi büyük ölçüde ağrısızdır, ancak daha sonra delme yerlerinde hafif bir ağrı oluşabilir. Bunu önlemek için işlem öncesi doktorunuzdan anestezik bir merhem isteyebilirsiniz.

 

Skar (yara) mezoterapisi sonrası uygulama yapılan bölgelerde hafif kızarıklık ve şişlik de mümkündür. Ancak bunlar çok kısa sürede ortadan kalkacağından endişe edilecek bir durum değildir. Tedaviden sonra derinin üst tabakasının çıkması mümkündür. Ancak bu bile zararsızdır.

 

Ayrıca alerjik reaksiyonlar tamamen göz ardı edilemez. Bu nedenle, tıbbi geçmişinizi alırken herhangi bir alerjik reaksiyon geçirdiyseniz veya belirli bir maddeye karşı intoleransınız varsa bunu doktorunuza söylemeniz çok önemlidir. Bu sayede doktorunuz sağlığınıza olumsuz etkisi olmayan uygun etken maddeleri seçebilir. Doktorun cildi çok derinden delmesi halinde morluklar meydana gelebilir. Bu nedenle uygulamayı yalnızca mezoterapi alanında uygun eğitimi tamamlamış bir uzmana yaptırmalısınız.

 

Hangi durumlarda skar (yara) mezoterapisi uygulanmaz?

 

Skar (yara) mezoterapisi nazik bir tedavi yöntemidir ve bu nedenle çoğu insan için kısıtlama olmaksızın uygundur. Bazı aktif bileşenlerin bulunmaması da onları alerjisi olanlar için uygun bir seçenek haline getirir. Yine de skar (yara) mezoterapisi uygulamasının yapılmasını engelleyen bazı durumlar vardır. Şu sorunları yaşayan kişilere tedavi uygulanmaz:

 

  • Hamile ve emziren kadınlara

  • Kanama ve pıhtılaşma bozukluğu yaşayanlara

  • Aktif otoimmun hastalığı olanlara

  • Süt ve süt ürünlerine alerjisi olanlara

  • Regüle olmayan şeker hastalığına sahip olanlara

  • Daha önce felç geçirmiş olanlara

  • Kanın pıhtılaşması ile ilgili sağlık sorunu yaşayanlara

  • İşlemde kullanılacak maddelerden herhangi birine karşı alerjisi olanlara 

  • Ürtiker hastalarına

  • Bazı kalp hastalıklarına sahip olanlar

  • Keloid (normalden fazla doku iyileşmesi) hastası olanlara

  • Uygulama alanında enfeksiyona sahip olanlara,

  • Kanser tedavisi sürecinde olanlara 

  • Akut inflamasyon durumunda tedaviden kaçınılmalıdır.

 

Skar (yara) mezoterapisinin öncesi ve sonrasında nelere dikkat etmeliyim?

 

Skar (yara) mezoterapisi yaptırmadan önce uygulama yapmak istediğiniz bölgelerde herhangi bir yara veya enfeksiyon oluşmadığından emin olmalısınız.

 

Ayrıca hamileyseniz tedaviyi yaptırmamalısınız. Ancak mezoterapi öncesinde dermatoloğunuz sizi tedavinin dışlanmasının tüm nedenleri hakkında bilgilendirecek ve sağlık durumunuzu kontrol ederek tedavinin sizin için herhangi bir risk oluşturmadığından emin olacaktır.

 

Cilt lekeleri mezoterapisi sonrasında tedavi edilen cildi iyileşme süresince koruyucu krem ​​ve güneş koruma faktörü ile desteklemelisiniz. Tedaviden sonraki günlerde cildinizi tahriş etmemeye daha dikkatli olmalısınız. Bu süre zarfında soyma ve lazer tedavisi, spor, sauna seansları, solaryuma ziyaretler ve sivilce merhemlerinin kullanımı tabudur. Daha ileri önlemler gerekli değildir. Terapiden hemen sonra tekrar çalışabilir ve sosyalleşebilirsiniz.

 

Cerrahi yara izi düzeltme ve ameliyatsız iz tedavisi ne zaman tercih edilmelidir?

 

Scar kontraktürü denilen bir durum varsa, yani scar önemli ölçüde kasılmışsa ve eklemlerin kısıtlı hareketine yol açıyorsa, cerrahi scar düzeltmesi genellikle gereklidir. Bu genellikle ekstremitelerde veya boyunda yara izleri olan durumdur. Bu gibi durumlarda, özellikle ilk 12 ayda, konservatif yöntemler de denenebilir, ancak etkilenen eklemin sertleşmesini riske atmamak için mevcut kısıtlı bir harekete çok uzun süre tolerans gösterilmemelidir. Ayrıca yapışık iz olan bir ameliyat yani yara izi ile tabanı arasında yapışıklık varsa, kararsız izler ile yani yırtılmaya devam eden yara izleri veya ağrılı cerrahi yara izleri  için de endikedir. Son olarak cerrahi iz düzeltme, herhangi bir fonksiyonel soruna yol açmayan ancak tatmin edici olmayan bir görünüme sahip olan ve konservatif (ameliyatsız) iz tedavisinden etkilenemeyen izler için de endike olabilir.

Whatsapp