Kolajen enjeksiyonları, gülme çizgileri, kırışıklıklar, kırışıklıklar, kaz ayakları ve sivilce izleri dahil olmak üzere yüz cildindeki küçük kusurları tedavi etmek için onlarca yıldır kullanılmaktadır. Kolajen ayrıca daha dolgun dudaklar ve yanaklar oluşturmak için de kullanılır ve göğüs, sırt ve boyun bölgelerini tedavi etmek için de kullanılabilir. Ancak yüze kolajen enjeksiyonları açık ara en yaygın olanıdır.
Cildin yeniden yapılandırılmasına, onarılmasına ve gençleştirilmesine yardım eden kolajen aşısı uygulaması en etkili anti-aging uygulamalarından biridir. Yaş ilerledikçe ciltteki kolajen ve elastin üretimi yavaşlar. Dolayısıyla ciltte sarkma ve kırışıklıklar meydana gelir ve lekelenmeler oluşur. Cilt, canlılığını kaybeder. Böyle bir durumda kolajen aşısı uygulaması cildinizdeki hasarları onaracaktır. Çünkü kolajen aşısı enjekte edildiği bölgede fibroblast üretimini arttırır. Fibroblast ise vücutta kolajen üretilmesini sağlamaktadır. Kolajen aşısı hasar görmüş cildin elastikiyet kaybını giderirken kırışıklıkları açar ve cildin canlılığını yeniden kazanmasını sağlar.
bir bakışta kolajen aşısı
kolajen aşısının 3 adımı
kolajen aşısı nedir?
kolajen aşısının faydaları
kolajen aşısının etken maddeleri
kolajen aşısının uygulama alanları
kolajen aşısının 3 adımı
1. TEMİZLEME
Kolajen aşısı uygulamadan önce lokal anestezi etkili kremler kullanılır. Cilt uyuştuktan sonra temizlenir, kir ve makyaj kalıntılarından arındırılır. Yüzey iyice dezenfekte edilerek uygulama için hazırlanır.
2. ENJEKSİYON
Uygulama yapılacak bölgelere aktif bileşen enjekte edilir. Doktorunuz enjeksiyon sonrası bölgelere masaj da yapabilir. Aktif bileşen enjekte edildikten sonra şişliği azaltmak ve rahatsızlığı gidermek için bir buz paketi sunulabilir.
3. SON AŞAMA ve EVDE BAKIM
Minik delinme noktaları özel bir laminasyon kremi ile kapatılır ve çevre kirliliğinden korunur. Cildinizin önemli besinlerle beslenmeye devam etmesini sağlamak için size ev için doğru bakım ürünleri tavsiye edilir.
kolajen aşısı nedir?
Kolajen aşısı; derideki elastikiyet ve parlaklığın yeniden sağlanması ve kırışıklıkların açılması amacı ile cildin yeniden yapılandırılmasını sağlayan estetik bir uygulamadır. Özellikle ilk yaşlanma belirtilerine karşı mücadelede oldukça etkin bir uygulamadır.
Kolajen, cildimize sağlamlık ve esneklik kazandıran temel yapı taşıdır. İnsan vücudunda en yaygın olarak bulunan bir proteindir ve total vücut proteinlerinin %30’unu, toplam vücut ağırlığının ise %6’sını oluşturur: Kıkırdak, kornea, deri, kaslar, kemikler, kan damarları, sindirim sistemi ve tendonlarda bulunur. Kolajen ayrıca doku ve organları şekillendirerek yapısal güç sağlar.
25 ila 30’lu yaşlarda üretimi düşmeye başlayan kolajen eksikliği ile ciltte kırışıklıklar, sarkmalar ve eklem ağrıları meydana gelir. Diyetin yetersiz olması, sigara kullanımı, güneş ışınları gibi diğer çevresel faktörler de kolajen üretiminin azalmasına katkıda bulunur.
Genetik bozukluklar, C vitamini eksikliği ve dışarıdan alınması gereken amino asitlerin yetersizliği de kolajen üretimini azaltır. Dolayısıyla vücutta kolajenin yer aldığı tüm yapılarda da bozulmalar görülebilmektedir.
Kolajen aşısı, yaşlanma karşıtı tedavilerin temel taşı olan fibroblast (tip III) üretimini uyarır. Deri altına uygulanan bu formülasyon fibroblastları uyarır ve yeni kolajen üretimini destekler. Bu sayede ek bir etki olarak hyaluronik asit üretiminin de artışı sağlanmış olur.
kolajen aşısının faydaları
Dermis ve bağ dokusunu yenileyin
Hasarlı cildi onarın
Cildin elastikiyetini ve canlılığını artırın
Cildin yaşlanma belirtilerini ve kırışıklıkları azaltın
Yara izlerini ve akne lekelerini azaltın
Göz çevresini aydınlatın
Yüz, boyun ve tüm vücudun elastikiyet kaybını düzeltin
El üzerindeki lekeler ve yaşlanma belirtilerini tedavi edin
kolajen aşısının etken maddeleri
Cildin doğal kolajenini yenileyen kolajen aşısı yüz hatlarını ve çeşitli yara izlerini düzeltmeye yardımcı olur. Kolajen aşısının kaynağı ineklerden (çoğunlukla) ve insan hücrelerinden gelebilir.
kolajen aşısının uygulama alanları
Tüm yüz ve vücutta yenilenme sağlamak için;
Yüz
Boyun
Dekolte ve göğüsler
Karın ve kalça sıkılaştırma
Üst kol ve bacaklarda sıkılaştırma
Kolajen aşısı kimler için uygundur?
25 ila 65 yaş arasında olan ve yaşın ilerlemesi ile birlikte meydana gelen nem kaybı, sarkma ve kırışıklık sorunları yaşayan ve yaşlanma etkilerini azaltmak isteyen herkese kolajen aşısı uygulanabilmektedir.
Kolajen aşısı kaç seans uygulanmalıdır?
Kolajen aşısının yaşa ve cildin hasar durumuna bağlı olarak 2-4 hafta ara ile 3-4 seans uygulanması gerekmektedir. Seans sayısı ve aralığı cildin durumuna, hastanın yaşına ve uygulama amacına göre değişiklik gösterebilmektedir.
Kolajen aşısı etkisini ne zaman gösterir?
İlk sonuçlar 7 ila 14 gün sonra ortaya çıkar ve tedavi süresince gelişmeye devam eder. Tedaviden tam bir etki elde edebilmek için 2 hafta aralıklarla 3-4 seans tercih edilir. Bu süreçten sonra cildin yoğunluğu ve elastikiyetinde gözle görünür farklılıklar oluşur.
Kolajen aşısının etkileri ortalama 9-12 ay kadar devam etmektedir. Bazı kişilerde 3-6 ayda bir hatırlatma seansları yapmak etkinliğin daha uzun sürmesi bakımından yarar sağlamaktadır.
Tedavinin tam etkisi (cilt gerginliği, cildin yoğunluğunun giderilmesi, gevşek cildin toparlanması ve ince çizgilerin açılması) tedavinin tamamlanmasından sonraki 4 hafta içinde elde edilir.
Kolajen aşısının yan etkileri var mıdır?
Kolajen aşısı oldukça nazik bir işlem olduğu için komplikasyon riski neredeyse yoktur. Terapi büyük ölçüde ağrısızdır, ancak daha sonra delme yerlerinde hafif bir ağrı oluşabilir. Bunu önlemek için işlem öncesi doktorunuzdan anestezik bir merhem isteyebilirsiniz.
Kolajen aşısı sonrası uygulama yapılan bölgelerde hafif kızarıklık ve şişlik de mümkündür. Ancak bunlar çok kısa sürede ortadan kalkacağından endişe edilecek bir durum değildir. Tedaviden sonra derinin üst tabakasının çıkması mümkündür. Ancak bu bile zararsızdır.
Ayrıca alerjik reaksiyonlar tamamen göz ardı edilemez. Bu nedenle, tıbbi geçmişinizi alırken herhangi bir alerjik reaksiyon geçirdiyseniz veya belirli bir maddeye karşı intoleransınız varsa bunu doktorunuza söylemeniz çok önemlidir. Bu sayede doktorunuz sağlığınıza olumsuz etkisi olmayan uygun etken maddeleri seçebilir. Doktorun cildi çok derinden delmesi halinde morluklar meydana gelebilir. Bu nedenle uygulamayı yalnızca mezoterapi alanında uygun eğitimi tamamlamış bir uzmana yaptırmalısınız.
Hangi durumlarda kolajen aşısı uygulanmaz?
Kolajen aşısı nazik bir tedavi yöntemidir ve bu nedenle çoğu insan için kısıtlama olmaksızın uygundur. Bazı aktif bileşenlerin bulunmaması da onları alerjisi olanlar için uygun bir seçenek haline getirir. Yine de kolajen aşısı uygulamasının yapılmasını engelleyen bazı durumlar vardır. Şu sorunları yaşayan kişilere tedavi uygulanmaz:
Kolajen aşının öncesi ve sonrasında nelere dikkat etmeliyim?
Kolajen aşısı yaptırmadan önce uygulama yapmak istediğiniz bölgelerde herhangi bir yara veya enfeksiyon oluşmadığından emin olmalısınız.
Ayrıca hamileyseniz tedaviyi yaptırmamalısınız. Ancak kolajen aşısı öncesinde dermatoloğunuz sizi tedavinin dışlanmasının tüm nedenleri hakkında bilgilendirecek ve sağlık durumunuzu kontrol ederek tedavinin sizin için herhangi bir risk oluşturmadığından emin olacaktır.
Kolajen aşısı sonrasında tedavi edilen cildi iyileşme süresince koruyucu krem ve güneş koruma faktörü ile desteklemelisiniz. Tedaviden sonraki günlerde cildinizi tahriş etmemeye daha dikkatli olmalısınız. Bu süre zarfında soyma ve lazer tedavisi, spor, sauna seansları, solaryuma ziyaretler ve sivilce merhemlerinin kullanımı tabudur. Daha ileri önlemler gerekli değildir. İşlem o kadar naziktir ki terapiden hemen sonra tekrar çalışabilir ve sosyalleşebilirsiniz.